Kåringsgrader

For alle frieser heste i verden er det de samme regler som gælder. Alle heste er registreret under moderforbundet ”Het Friesch Paardenstamboek” (FPS) i Holland. Alle frieserheste er bedømt af dommere udsendt fra FPS.

I 2003 er der registreret omkring 40.000 frieserheste med stambog. Foreningen har mere end 12.000 medlemmer hvoraf omkring 5.000 er uden for Holland.

Veulenboek = følbog

Her starte alle registrede føl. Husk: bedømelse af føl er ikke forpligtet, men chipsen er.

Helpboek = hjælpebog

Heste hvis forfædre er ukendte.

Ruinenboek = Vallakbog

Alle vallaker.

Stamboek. = stambog

Alle hopper fra 3 år eller ældre som er registreret i følbog og er godtkend efter bedømmelse. Hopper skal være minimum 150 cm. i stangmål. Hingste som er godkendt som avlshingst, er også registreret i stambog. (alle andre hingste ikke, de stå i følbog eller i vallakbog). Minimum størrelse for avlshingste er 158 cm. når de er 3 år gamle, 4 år eller ældre avlshingste skal være minimum 160 cm.

Ster

Ster er en udmærkelse som de bedre dyr får tildelt, udover at være i stambogen. Hestene er bedømt for eksteriør og gangarter. En hoppe kan være ster med en 1 eller 2 præmie (en 2 præmie kan godt tildeles uden at den bliver ster kåret). Minimum stang er 155 cm. I stang. Vallakker og hingste kan også blive bedømt til ster-predikat selvom de stå i Følbog eller Vallakbog.

Model

Model er en meget høj præmiering som kun tildeles de bedste hopper. En hoppe kåres i første om gang ”kun” som foreløbig model. For definitiv at blive model, skal hopperne have en IBOP eller ABFP-test. Til denne test skal hestene have opnået minimum 77 point. I de 3 basisgangarter skal hestene have minimum 6 point i hver enkelt og et gennemsnit på min. 7 point. 4, 5 og 6 års sterhopper kan kåres som ”foreløbigt” model, 7 år eller ældre sterhopperne som kåres som foreløbeligt model skal have fået minimum et føl. Hoppernes minimum højde skal være 158 cm. I stang.

Preferent

Gives til hopper der har avlet 4 afkom eller mere, som er blevet kåret ster.