Jelmer fan de Adelvej – min stjerne.

Jeg købte Jelmer da han var 1½ år gammel. Egentlig skulle jeg slet ikke have købt ham, jeg passede ham bare for avleren i august måned, fordi han havde pladsamangel op til kåringen. Jeg blev så glad for ham, at jeg måtte meddele avleren, at han nok ikke skulle regne med at få ham hjem igen, men at han blev nød til at overveje om ikke han ville sælge ham alligvel :O) Jeg købte Jelmer den 3 dec. 2004.
Han er en meget glad dreng som altid er positiv overfor nye ting, og vil rigtig gerne arbejde og gøre sit bedste. I foråret 2005 kom en frieserkvadrille i klemme, og manglede en hest til at gå i lange liner. Jeg gav det et forsøg med Jelmer (2 år gammel) men sagde også, at hvis det blev for meget for ham, trak jeg ham ud igen. MEN… det var bestemt ikke for meget for Jelmer, han elskede det. Og 4 gang han var i lange liner, gik han show på GL.Estrup Landbrugsmesse – forrest i flokken og helt cool i hovedet. Han havde så-gar lært at stejle på komando som afslutning. Han er konkurrence og showhest til hovspidserne, og det er ikke blevet mindre med årene. Så snart han træder ind over linien til banen, bryster han sig, og jo mere musik og klap der er, jo mere giver han og er ekstrem nem at have på banen.

I januar 2005 havde vi storm i danmark, og det gik deværre ud over Jelmer :O( Han slog hovedet ind i jernstolpen på siden af boksdøren, og fik slået sig så meget, at han ikke vidste hvem han selv var. Han kunne ikke gå, når han listede sig afsted kunne han ikke dreje til højre, han var umulig at røre i hovedet, og rørte man ham fra skuldrene og frem knækkede han sammen i forbene. Det var rigtig skidt :O( Risikoen for at han aldrig blev hest igen, var stor. Han havde selvfølgelig dyrlæge (røntgen i nakken fordi de var bange for brud- heldigvis ingen, men måtte vente i 14 dage før det ville vise sig om der var en revne i knoglen – heldigvis ingen.) Han havde kiropaktor og til sidst søgte vi til en alternativ behandler, som kom med det bud, at alle hans “forbindelser i kroppen” var slået fra pga. slaget, og han ikke vidste hvem han var eller hvor han var. Han vidste kun at han ville holde sig i live, og håbede at han ville genfinde sig selv en dag. Han havde boksro i 6 uger, hvor han dagligt fik naturmidicin og kærlig omsorg. Den dag jeg kunne røre ham på halsen og helt op til kæbebenet – der fik jeg tåre i øjnene, så vidste jeg at han nok skulle blive god igen – og det gjorde han heldigvis også :O) Det eneste mén han har i dag er, at han ikke er så glad for at vi røre ved højre øre, men det er jo ikke noget større problem, det er ufattelig billigt sluppet.

I Sep. 2006 blev Jelmer kåret Ster til kåring på Vilhelmsborg :O)

I november 2006 kørte jeg Jelmer til Holland. Han skulle ned til en god ven – Age Okkema, som har træningstal De Mersken ved Drachten. Jelmer skulle stilles til forbesigtigelse i Ermelo i dec. Her kom han igennem runden om formiddagen og videre til om eftermiddagen. Dommerne udtalte , at ud af de 412 heste som var med, var han en af dem med bedste trav. De forventede sig meget af ham i Koién om eftermiddagen, men når Jelmer er løs, tror han han har fri, og viser slet ikke det samme som for hånd – så han tog det helt roligt derinde og kom desværre ikke videre. Dommerne var dog så søde at komme over til mig og give mig forklaringen på det: Han er allerede ster, og vi kan ikke give ham noget han allerede har. Derfor ser vi på om han er klar til 70 dages test – og der er vi i tvivl med det han viste i Koién. Havde han ikke været ster da han kom, ville han med sikkerhed have fået den i dag  – og så var han videre til kåringen i Januar-vi ved hans røntgen er god og sperm er i top sagde De.  ØV :O( jeg var blevet fejl informeret af en som jeg troede havde undersøgt sagen for mig herhjemme, da vi tog beslutningen om, at han skulle afsted – beskeden lød nemlig, han er sikret en plads i Ermelo hvis han er ster og ok i røntgen og sperm. Sådan var det bare ikke helt, der var lige det ved det – at han ikke skulle have været stilt hjemme i dk først og have fået sin ster, jeg skulle have stilt ham i ermelo så han havde fået sin ster der. Nu blev han bedømt hårdere end han ellers ville have været  (altså om de i Ermelo mente han ville gå med på 70 dages testen) For som dommeren også sagde, der er jo ingen grund til at tage ham med i Januar, hvis ikke vi tror meget på at han kommer videre defra når han allerede er ster.

MEN… jeg er blevet SÅ meget klogere omkring hingstekåringen, ved at arbejde med de 26 heste min ven Age havde med i de 10 dage jeg var dernede – og det er jeg rigtig glad for :O)

I august 2007 var det tid til at tilride Jelmer. Jeg sadlede ham op, og ja… efter 10 min. i longen satte jeg mig op red en tur på ridebanen i 10 min. Kiggede på min veninde og sagde: skal vi ride en tur ud ? Som sagt, så gjort. Og så var han klar på at ride :O)

Jelmer har gået lange liner fra han var 2 år gammel og lavet shows – han elsker det, og har altid gjort det. Han er arbejdet meget med fra jorden, og en egentlig tilridning har der aldrig været. Han var smidig, havde muskler og forståelse fra første dag jeg red ham.

Resten af 2007 og første halvdel af 2008 gik med lidt ridning og en hel del shows, både for os selv og for lokalforeningen frieserhesten Midtjylland. Han red sit første show på Alestrup Ridecenter i sep. 2007, hvor jeg kun havde redet ham 6 gange. Han genneførte med glans – klædt ud som sort rytter med flagrende kappe og hætte – galop og højt musik. Og han syntes det var super sjovt :O)

I maj 2008 lavede han sit første ild show på Møllerup gods, til et velgørenheds arrangement for kræftens bekæmpelse, han gentog det et par gange i løbet af foråret bl.a. til hingstedag i Viborg og på Fjerritslev dyrskue.

Der er meget mere at fortælle om Jelmer, han er en perle uden lige, og så snart jeg får opdateret siden færdig, vil jeg gribe fat på at fortælle meget mere om min dejlige Jelmer. Nu har I forløbig fået starten af vores eventyr sammen. Jeg har længe ville lave hans egen side, og nu skal det være. Efter 5 år med ufattelig mange oplevelser af både godt og ondt, bliver der nok at skrive om, men jeg vil rigtig gerne dele alle mine oplevelser med Jer derude, så med tiden vil I have hele Jelmer fan de Adelvejs historie frem til dato ;O)